Aloitetaanpa taas ensin valituksella: 50 classic climbs of North America -kirjaan sisällytetty Middle Cathedralin East Buttress (5.10a, 11 kp) oli kiipeilyllisesti pienoinen pettymys. Ollaan useampi päivä kiivetty todella hienoja yhden tai muutaman köydenpituuden reittejä kuten Bishop’s Terrace, Jamcrack yms. jotka ovat olleet poikkeuksellisen upeita suoraviivaisia halkeamareittejä täydellisellä kivellä. Oletimme luonnollisesti että East Buttress tarjoilee samaa tai parempaa laatua 11 köydenpituutta, niinhän topokin lupailee. Linja oli kuitenkin yllättävän epämääräinen ja kivi paikoin heikkolaatuista, kellertävää ja rapautuvaa. Lisäksi reitillä oli runsaasti irtonaisia blokkeja ja heliseviä fleikkejä, joiden taakse kamat oli laitettava toivoen ettei ikinä tarvitse niiden kestoa koettaa. Onneksemme olimme reitillä yksin, joten ständeillä ei tarvinnut jakaa sitä ainutta hakaa tai kuihtunutta kuusennärettä tonnikeijukaisten kanssa.
 
No mahtui reittiin niitä todella hienojakin köydenpituuksia. Varsinkin reitin yläosassa oli pitkä, useamman köydenpituudenn halkeamasysteemi, joka tarjoili hulvatonta menoa ohuista sormihalkeamista lopun savupiippuun! Reitti oli kokonaisuudessaan myös hyvin ilmava ja jyrkkä ja näkymät suoraan vastapäiselle El Capitanille esteettömän komeat. Köysiä pidellessä olikin mukava tiirailla bigwall-kiipeilijöiden edesottamuksia Nosella ja kumppaneilla. Jyrkkä profiili teki East Buttressista myös yllättävän raskaan ja greidiin nähden vaativan. Kun alasmenokin oli vielä tuskaisa rämpiminen irtokiviränniä, olimme alhaalla vesihuikan ja muutaman ruokapalan tarpeessa.
 
Matti 50 crowded variaatiolla (5.10a), taustalla El Capitan.
 
 
Ellu hienommilla osuuksilla
 
Viikonloppu on taas käsillä ja Yosemiten campingit täynnä. Vaikka vielä tekemistä riittäisi niin kyllä meidän onkin jo aika heittää hyvästit rotkolle ja nostaa kytkimen puutteessa jarrua. Seuraavaksi suuntaamme itään: Bishopin kautta kohti aavikoita ja Red Rocksia.      
 
 
El Capitan auringon viime säteissä
 
 
Tämän joen rannalla tallusteli eilen pehmoinen nalle, jota seurasimme, hui hui!