Sateiden vihmoessa Yosemiten laaksoa hurautimme Santa Cruziin, surffauksen ja lifestylen übercooliin pääkaupunkiin. Samanlainen trailerparkin, lännenkylän ja Hyvinkään keskustan yhteensulautuma kuin kaikki muutkin kylät täällä... Itse murjut kylläkin olivat pirteän värikkäitä ja ihmiset rennonhipahtavissa tunnelmissa, mutta silti Santa Cruzistakin olisi taas odottanut vähän enemmän. Kylä on vieläpä kohtalaisen kävelyn päässä rannasta, jota hallitsee jättimäinen kasino. Surffareita sentään oli tyrskyissä reilusti ja aallot komeita. Ranta kyllä suorastaan pakottaakin veteen - ja kauemmaksi mädäntyvistä merenhedelmäläjistä!

Santa Cruzin raittia, joka tässä kuvassa näyttää epärealistisen letkeälle.

Nyt kun on haukuttu Santa Cruz, tuo Suomen vanhan ykköstien tunnelmaa huokuva west coastin jalokivi, niin samaan syssyyn vielä tämä Yosemitenkin infrastruktuuri. Tämähän on amerikkalaisen kiipelyn kiistaton ykköspaikka ja tunnettu ympäri maailman, vähän kuten Chamonix Euroopassa. Laakso kerää massoittain paitsi kiipeilijöitä niin myös tavallista turistia ihmettelemään seinämiä, vesiputouksia ja luontoa. Turisteja hemmotellaankin vertaansa vailla olevilla fasiliteeteilla. Pääasuinalue, eli Curry Village muodostuu telttakankaisista koijista joita ei tavattane muualla kuin SPR:n pakolaisleireillä. Vähän kalliimpi asuinalue on Housekeeping-leiri, jossa on telttamajojen lisäksi myös tukevampia pellistä ja pahvista puristettuja hökkeleitä sadan dollarin päivähintaan! Aivan uskomatonta. Vaikkapa Chamonixissa tai missä vaan Alpeilla tai Euroopassa ylipäätään ei voisi tällaistä kuvitellakaan. Vanhalla mantereella kun tuppaa olemaan ihan oikeita taloja, ravintoloita (joo on täälläkin kaksi nakkikioskipikaruokalaa) ja vaikkapa kalliilla leirintäalueilla suihkut tai ainakin mahdollisuus tiskata yms...  

Curry Villagen raittia

No eihän tänne olla arkkitehtuuria tultu ihastelemaan, vaan kiipeemään! Päivä Santa Cruzissa riitti oikein mainiosti, ja palattiin heti takaisin kiikkumaan. Muutama päivä ollaan taas tikattu pikkureittejä, totuttu jo paremmin tekniikkavaatimuksiin ja saatu hivenen hinattua greidejäkin ylöspäin. Kunhan tämän päivän sateet siirtyvät laakson yltä niin lähdetään samantien jollekin pidemmälle vertikaaliretkelle. 

 

Ellu ja Yosemiten halkeamia: