Red Rocksilta lähdettiin käväisemään Grand Canyonilla. Ei katsottu vakavissamme karttaa ja Amerikka osoittautuikin aika isoksi. Ennen Grand Canyonia vastaan tuli Zionin rotko. Sehän se vasta komia kuilu olikin: pohjalla joku noro ja ympärillä valtaisat punaiset seinämät. Seuraavana päivänä päästiin jo Isolle Kanjonille. Ei odotettu juuri mitään moottoritieleikkausta kummempaa, ja peruspessimismi toimikin hyvin sillä kanjoni yllätti meidät positiivisesti! Se oli oikeasti hieno, ja varsinkin uskomattoman laaja. Syväkin se oli ja pääosin kunnolla jyrkkä. Matka jatkui Arizonan kaktusaavikoilla jopa useamman Ameriikan mittakaavassa oikein mukavan kylän läpi. Vihdoin kolmantena päivänä saatiin lenkki lusittua ja päästiin Joshua Treen kansallispuistoon.

 

Syksyinen Zion

 

Grand Canyon

Joshua Treen puisto on pläntti autiomaata Los Angelesin itäpuolella. Maisema on hauskaa aavikkoa runsaine joshua-puineen, pikku kaktuksineen ja kiviläjineen. Kiipeilyllisesti monet ovat hehkuttaneet Joshua Treetä varauksetta, jotkut taas nimittäneet sitä sorakasaksi. Me kannatamme toistaiseksi lähinnä jälkimmäistä näkemystä... Kivi on paitsi erittäin terävän kiteistä myös yllättävän huonolaatuista, paikoin kuin rapakivi Valkealassa. Yleisesti kalliot muistuttavat epäonnistunutta Kustavin ja Peak Districtin Gritstonen yhdistelmää. Reitit ovat lyhyitä, halkeamat aukenevia ja kamat usein erittäin huonoja tai vaikeita asettaa kivikiteiden ropistessa aavikolle metallin tieltä. Lisäksi pikkureitit ovat hajallaan pitkin autiomaata ja useasti saa tarpoa kohtalaisen rakkamäen paitsi reitin juurelle myös topista alas. Kiipeilyllisesti kuitenkin todella positiivinen seikka on, että Hidden Valley –leirinnästä kohoaa myös töppyröitä, joille voi lähteä kapuamaan suoraan omalta leirispotilta. Leiripaikat ovat mukavasti sommiteltuna kivilabyrintin sekaan ja leiriytyjät ovat pääasiassa rentoa kiipeilijäporukkaa. Lisäksi autiomaata kasveineen ja eläimineen on hauska ihmetellä, muun muassa kojootteja ollaan pongailtu useita.

Koluttuamme muutaman päivän alueen trädiklassikoita on jokunen hienompikin löytynyt, mutta ruuhkainen alue suhteellisen epämääräisine reitteineen ei kuitenkaan ole juuri tämän pidemmän visiitin arvoinen eikä vedä vertoja reissun edellisille mestoille. Mietitäänkin jo, mitä seuraavaksi keksitään.

Matti loistoreitillä Mental Physics (5.7+)

P.S. Koska löysit tänne, varmasti huomasit muutokset plokissamme kuten muuttuneen osoitteen sekä poistuneen salasanan.